ПРОБЛЕМИ ВОДОПОСТАЧАННЯ

ПРОБЛЕМИ ВОДОПОСТАЧАННЯ СХІДНИЦІ

МОЖНА ВИРІШИТИ ТІЛЬКИ СПІЛЬНО

 

Незадовільне водопостачання Східниці – проблема не нова. Зверталися з цього приводу до нашого часопису і підприємці, і звичайні мешканці селища, було опубліковано й кілька матеріалів з цього приводу на шпальтах"НБ" . Про те, які причини такого становища і чи вдасться врешті  налагодити водопостачання курортного селища ми й попросили докладніше розповісти керівника КП "Вододар" Ярослава Лопушанського. Тож йому слово.

 

– Справді, проблема доволі гостра. До нас постійно звертаються  східничани, що у селищі-курорті перебої з водою, зокрема, по вул. Бориславській, там де чотиризірковий готель "Три сини та донька" і всі прилеглі готельчики, які  розташовані по вул. Зарічній. Їх дуже багато за останні роки побудовано. це справді проблема. Ми багато разів зверталися до керівництва,   Східницької селищної ради, щоб взяли фінансову участь чи  бодай придбали необхідні матеріали,  спільно з Бориславською міськрадою,  з нашим комунальним підприємством  для заміни водоводу по вул. Зарічній. Від нашого магістрального водоводу (це біля церкви) і аж до  вулиці Бориславської. Адже проблема в тому, що старий водогін збудовано ще в сімдесятих роках, тоді на вулиці Бориславській були будинки приватного сектору  та санаторій Карпати. Трубопроводу діаметром сто міліметрів, цілком вистачало для забезпечення  потреб водопостачання. Води було достатньо.  Хоча сам водопровід змонтований по берегу ріки у пісчано- щебеневих ґрунтах . Зрозуміло, що за понад сорок років  водогін перетворився на справжнє решето і тому дуже багато скритих витоків. А при цьому  за останні десять років по цій вулиці  споруджено   навіть не садиби, а  чотириповерхові готелі по двадцять-тридцять номерів. І цей діаметр трубопроводу навіть, якщо б там не було витоків, коли б він був у ідеальному стані, звичайно ж, не може забезпечити подачу води до "Трьох синів" і вул. Бориславської із приватними готелями. Це нереально. Зараз для того, щоб туди подати воду КП "Вододар" потрібно ледь не цілодобово  наповнювати резервуар і подавати воду, щоб бодай трохи її надійшло аж туди, на вулицю Бориславську.

Хочу підкреслити, що забезпечити водою Східницю, жодних проблем нема. Ми можемо дати стільки води, скільки  селище потребує. Але в цьому "решеті", в яке перетворився старий водовід, до людей ми її ніяк не можемо донести. І можна зрозуміти обурення власників  приватних готелів, що ми не хочемо чи не можемо подати туди воду. Але ж  проблема на поверхні. Щомісяця ми подаємо  на селище 50-60 тисяч кубів води, а обліковуємо по Східниці десять-п'ятнадцять тисяч.  Тобто причина – величезні витоки і без заміни старого водогону - "решета" щось із цим вдіяти неможливо.

Ще одна причина –  крадіжки води, необлікована вода. Як може приватний готель, а їх великий перелік,  споживати за рік два- п'ять (!) кубометри води. Це з області фантастики. Аргументи – у них свої криниці. Але ж знаємо, що з криниці рідко в якій точці може бути достатньо води для забезпечення потреб готелю, нехай і невеликого.

Ця ж проблема була й в Бориславі. Старі труби – справжнє "решето". Стояло завдання, щоб ліквідувати витоки, адже дев'яносто відсотків води зникало невідомо-де. Та в Бориславі за п'ять років  за рахунок міського, обласного бюджетів, власних коштів "Вододару" та залучених коштів інших підприємств вдалося поміняти понад п'ятдесят кілометрів водомереж із 250км наявних. І зараз у місті втрати з мереж, і несанкціонований відбір води десь на одному рівні. Тобто, можемо вже зайнятися "крадіями", які  використовують необліковану воду.  На Східниці ж втрати води в мережах набагато перевищують втрати від несанкціонованого відбору води, хоча й там це велика проблема. Ми порахували, що за минулий рік приблизно  вісім мільйонів  гривень – це втрати по Східниці.

Ще одне, – селищний голова Східниці ставить до нас претензії, що КП "Вододар" не хоче передати один насос на Рибнику, один резервуар на Бухові, один трубопровід з Рибника на Бухів. Але ж, шановний пане голово, хіба як керівник "Вододару" я маю повноваження передати будь-які основні фонди на інше підприємство чи на іншу територіальну громаду. Таких повноважень  ми просто не маємо.

         Знову ж, що вже стосується східницьких підприємців і споживачів Східниці.  Бориславська міська рада прийняла рішення про те, що з міського бюджету встановлена дотація категорії споживачів "населення" у 2 гривні 65 копійок до вартості одного кубометра води споживачам Бориславської ОТГ. Тобто, міська рада дотує населення за кожен кубометр води. Для населення Східницької ОТГ ця дотація буде відсутня.

       Ставиться і питання, чому "Вододар" сам не поміняє оті старі труби? ВІДПОВІДЬ, тому що в діючому тарифі відсутня інвестиційна складова і комунальне підприємство не може витрачати власні кошти на реконструкцію та капітальний ремонт трубопроводів.

Тобто, проблем вистачає, як і шляхів для їх вирішення. Тому хочу звернутися до керівництва, депутатів селищної ради: давайте разом зустрінемося, обговоримо проблеми водопостачання і спільно знайдемо шляхи для їх вирішення. Адже  розуміємо, що курорт без води існувати не може. Як маємо зрозуміти і те, що КП "Вододар" кровно зацікавлено в тому, щоб було якомога більше споживачів і ми могли б продавати якомога більше води. адже це наш прибуток, це наші гроші. Ми хочемо вирішити всі ці  дуже серйозні проблеми. Але реальне їх вирішення можливе тільки спільно з керівництвом, депутатським корпусом, підприємцями Східниці, всіма, хто має бажання сісти за круглий стіл обговорити всі ці питання і врешті, знайти прийнятне для всіх нас рішення, як далі бути. І зробити це потрібно якнайшвидше, доки не розпочався літній відпочинковий сезон. Вірю, що у взаєморозумінні і співпраці спільно зможемо вирішити все.

 

Підготував Ігор ЮРИНЕЦЬ