Вчені розповіли, чому варто відмовитися від бутильованої води

Ні для кого не секрет, що бутильована вода надає більший вплив на навколишнє середовище, ніж вода з-під крана. Однак тепер експерти підрахували, наскільки велика ця різниця.

Використовуючи в якості тестового прикладу іспанське місто Барселону, де проживає близько 1,35 мільйона чоловік, близько 58% з яких хоча б іноді споживають бутильовану воду, нове дослідження оцінює, якими будуть наслідки, якщо кожен житель міста повністю перейде на споживання бутильованої води, пише Science Alert.

Як з'ясувала команда, через процес видобутку та обробки необхідної сировини, додаткова виробниче навантаження на рік коштуватиме 83,9 мільйона доларів і призведе до щорічної втрати 1,43 виду тварин.

Це надасть приблизно в 1400 разів більший вплив на екосистеми і в 3500 разів збільшить витрати ресурсів в порівнянні з переходом всіх жителів міста на водопровідну воду.

"Більш висока вплив бутильованої води на навколишнє середовище було обумовлено високою витратою матеріалів (т. Е. Упаковки) і енергії", - розповіли дослідники.

Ці цифри засновані на методології оцінки життєвого циклу (LCA), зважують екологічне навантаження продукту протягом усього терміну його життєвого циклу - служби: видобуток сировини, виробництво, транспортування, розподіл, використання та утилізація.

Однак в цьому випадку команда зробила щось незвичайне: вони об'єднали LCA з аналогічною системою, яка використовується для вимірювання здоров'я, званої оцінкою впливу на здоров'я (HIA). Мета полягала в тому, щоб побачити, які компроміси для здоров'я можуть виникнути при порівнянні води в пляшках з фільтрованої і нефільтроване водопровідною водою.

Хоча загальна думка полягає в тому, що водопровідна і бутильована вода однаково безпечні для пиття (не в останню чергу тому, що водопровідна вода піддається набагато більш суворим нормам з боку урядів), водопровідна вода в процесі очищення може виділяти хімічні речовини, звані тригалометанів, які були пов'язані з раком сечового міхура.

Однак, як заявляють учені, ризик для здоров'я хоч і існує, але він дуже малий. Якби Барселона масово перейшла на водопровідну воду, тривалість життя скоротилася б у середньому на дві години на людину, або приблизно на 309 втрачених років життя. З фільтрованої водою цей ризик знизився б ще більше, до 36 років.

"За останні роки якість водопровідної води в Барселоні значно зросла з моменту впровадження глибокої доочистки. Однак це значне поліпшення не було відображено в збільшенні споживання водопровідної води. Це свідчить про те, що споживання води може бути мотивоване суб'єктивними факторами, не пов'язаними з якістю", - розповіла епідеміолог Христина Вільянуева з Барселонського інституту глобального охорони здоров'я (ISGlobal).

На думку дослідників, ці фактори можуть включати сприйняття ризику, смак, запах, вплив маркетингових кампаній, компаній, що виробляють бутильовану воду, а також недовіру до якості водопровідної води.

Споживання бутильованої води росте, причому в деяких регіонах досить різко, тому важливо, щоб всі ми знали про екологічні наслідки покупки і вживання води у такий спосіб, і не тільки при виробництві пластику, але і при його утилізації.

Незважаючи на те, що дослідники визнають деякі обмеження в своєму дослідженні, в тому числі орієнтацію на Барселону, складність суміщення вимірювань LCA і HIA, де вони не були доступні для міста, і кілька інших приблизних, а не точних факторів, це все одно гідне і не зайва нагадування про екологічні наслідки нашого вибору.

"Результати дослідження показують, що з урахуванням як екологічних, так і медичних наслідків, водопровідна вода є кращим варіантом, ніж бутильована, оскільки бутильована вода надає більш широкий спектр впливу", - уклала еколог-епідеміолог Кетрін тонн з ISGlobal.

В ООН заявили про загрозу наступної "пандемії"

В ООН заявили про загрозу наступної "пандемії" Засуха - це прихована глобальна криза, яка ризикує стати наступною "пандемією", якщо країни не будуть вживати термінових заходів по управлінню водними і земельними ресурсами, а також по боротьбі з надзвичайною ситуацією з кліматом, повідомляє УНІАН.

Про це йдеться в доповіді, опублікованій в четвер, 17 червня, на сайті Управління ООН з питань зниження ризику стихійних лих. Згідно з оприлюдненими даними, щонайменше 1,5 мільярда чоловік безпосередньо постраждали від посухи в 21 столітті, а економічні витрати за цей час оцінюються щонайменше в 124 мільярди доларів.

"Засуха в кроці від того, щоб стати наступною пандемією і немає вакцини для її лікування. У найближчі кілька років велика частина світу буде жити з водним стресом. Часом попит почне випереджати пропозицію. Засуха є головним чинником деградації земель і зниження врожайності основних сільськогосподарських культур" , - зазначила спеціальний представник Генерального секретаря ООН з питань зменшення ризику стихійних лих Мами Мізуторі.

За її словами, хоча багато хто думає, що посуха стосується тільки пустельних регіонів Африки, це не так. Зараз посуха широко поширена, і до кінця століття майже всі країни зіткнуться з нею.

"Люди живуть з посухою вже 5000 років, але те, що ми спостерігаємо зараз, зовсім інше. Діяльність людини підсилює посуху і підсилює її вплив", - повідомила Мізуторі.

При цьому, за словами фахівців, навіть у розвинених країн немає імунітету: в останні роки США, Австралія і Південна Європа переживали посуху. Щорічно вона обходиться як мінімум в 6 мільярдів доларів на рік для США і близько 9 мільярдів євро для ЄС.

Крім того, все більше людей страждають від наслідків посухи через зростання кількості населення, йдеться в доповіді. До того ж посуха зачіпає не тільки сільське господарство, а й галузі транспорту, туризму, промисловості та виробництва енергії.

Ключовим фактором посухи називаються зміни опадів внаслідок кліматичних змін, однак фахівці також перераховують серед причин неефективне використання водних ресурсів та деградацію земель в умовах інтенсивного сільського господарства.

Крім того, серйозними проблемами вважаються вирубка лісів, надмірні використання добрив і пестицидів, випас худоби, видобуток води для ведення сільського господарства.

В ООН закликають уряди країн вжити заходів щодо запобігання посухи шляхом реформування і регулювання способу видобутку, зберігання і використання води, а також управління землею. При цьому надзвичайно важливою називається робота з місцевим населенням, оскільки знання людей можуть допомогти зрозуміти, де і як зберігати воду і як передбачити вплив посушливих періодів.

ООН

Вчені відкрили спосіб дешевшого і ефективнішого опріснення води

 

Видалення солі з морської води, щоб зробити її безпечною для пиття, означає подолання ряду наукових проблем, включаючи оптимізацію мембрани, використовуваної для процесу опріснення, – і нові дослідження цих мембран обіцяють зробити всю операцію дешевше і доступнішою в майбутньому.

 

Вчені придумали спосіб потенційно зробити мембрани на 30-40 відсотків більше ефективними з точки зору енергії, необхідної для фільтрації води. Ключ до їх підходу криється в щільності мембран на нанорозмірному рівні. У новому дослідженні команда показує, що збереження постійної щільності мембран важливіше, ніж товщина самої мембрани. Це може поліпшити метод очищення води, відомий як зворотний осмос, при якому мінерали уловлюються і видаляються мембраною шляхом тиску.

Щоб отримати чіткіше уявлення про ці мембрани, Маніш Кумар з Техаського університету в Остіні і його колеги використовували метод мультимодальної електронної мікроскопії, що поєднує аналіз хімічного складу з 3D-картируванням на наномасштабному рівні, щоб змоделювати, наскільки ефективно можна очищувати воду.

Дослідження було викликано спостереженням, що товщі мембрани часто краще справлялися з опріснюванням, що суперечить інтуїції, враховуючи, що вода може проштовхнути більше матеріалу. Моделювання показало, що невідповідності і «мертві зони» в мембрані відіграють важливішу роль, ніж товщина.

На думку дослідників, щільність мембран буде рівномірно розподілена, і можна буде очистити більше води з меншими витратами енергії, що дозволить заощадити гроші як для великих корпорацій, так і для дрібних споживачів, а також забезпечити ширший доступ до технологій.

Виробництво прісної води життєво важливо не тільки для здоров’я населення, а й для використання в сільському господарстві та виробництві енергії. Щорічно очищаються мільярди галонів води, тому підвищення ефективності на 30-40 відсотків може мати величезне значення. Існує безліч способів очищення солоної води для використання в інших цілях, але мембранний підхід вже є одним з найефективніших. Наразі дослідники шукають способи подальшого поліпшення і налаштування для конкретних цілей.

 


ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО ВОДУ

 

 


Вчені вважають, що Україна може залишитися без води через глобальну катастрофу

21.07.2019

 

Світ вже давно стурбований швидкими темпами розвитку глобального потепління. З кожним роком в різних країнах висота температури повітря зростає. Вчені продовжують досліджувати аномалію і знаходити способи уникнути всесвітньої катастрофи.

Так вони припустили, що глобальне потепління спричинить за собою посуху по всій планеті. Ресурс води стане важко доступним, а потім і зовсім зникне, що призведе до тотальної смерті Землі і всього живого на ній.

Таку заяву зробили вчені з Потсдамського інституту. Вони також додали, що зростання населення ще більше погіршить ситуацію.

Дослідження показало, що якщо, наприклад, середня світова температура буде збільшуватися на два градуси Цельсія кожні 10 років, близько мільярда людей змушені будуть кинути своє місце проживання, оскільки вони взагалі залишаться без води.
За словами одного з експертів, найбільше глобальне потепління вдарить по центру Африки і південь Азії, а вже потім торкнеться північних регіонів. Невідомо, коли саме почнеться “водна криза”, однак ряд країн вже починають проводити деякі заходи щодо зменшення витрат води на людину. Губернатор Каліфорнії домагається підтримки з боку держави для захисту фермерських господарств від посухи.

Для наочності вчені склали карту і виділили країни, де дефіцит води виявиться найбільш відчутним (вони виділені синім і блакитним кольором). Відзначимо, що Україна виявиться однією з тих країн, де буде більш відчутна нестача ресурсів води.

Вчені стверджують, що технології для ефективної витрати води вже придумані зараз. Більш того високорозвинені країни намагаються їх активно використовувати.

На допомогу також може прийти відкриття нових джерел води. Так, в червні вчені виявили один з найбільших запасів прісної води. На думку експертів, запаси могли утворитися 15-20 тисяч років тому. І хто знає, скільки джерел води ще є в світі, про які ми навіть не підозрюємо.

Але відзначається, що навіть запасів може не вистачити на всіх. Тому вчені закликають почати більш відповідально витрачати воду. Якщо не зробити цього зараз, в прямому сенсі вимре все людство.

Джерело

100 цікавих фактів про воду

Всі цікаві факти про воду

Багато хто думає, що про воду нічого нового ми вже не дізнаємося, проте вода одна з найбільш таємничих речовин і кожний день вчені відкривають цікаві та неймовірні факти. Всім відомо що вода — основа життя.

1. За підрахунками вчених інституту Вернадського, сумісно з вченими з Німеччини та Франції вік води на Землі понад 2.7 мільярди років.
2. Вода у нашій склянці могла впасти з неба всього декілька днів тому, але вона була свідком динозаврів та зародження життя.
3. Наша планета доволі замкнена система і схожа на величезний тераріум, який досить рідко втрачає або отримує нові речовини. Саме тому ми ніколи не матимемо більше води ніж сьогодні.
4. На Землі міститься понад 325 мільйонів кубічних миль, або 523 кубічних кілометри води.
5. Кожного року з поверхні земної кулі випаровується більше ніж 577 тисяч кілометрів кубічних води.

Айсберг під водою

quote Більша частина айсбергу прихована під водою

7. До складу мантії Землі входить в десять разів більше води ніж у всіх океанах.
8. Понад 70% поверхні Землі покрито водою, але придатною для пиття є не більше 2%.
9. Основний запас прісної води заморожений у льодовиках.
10. Цікавим є також факт, що тихий океан менш солоний ніж Атлантичний.
11. 46.1% води світового океану міститься в Тихому, 29.9% в Атлантичному, 20.3% в Індійському та 3.7% в Північному Льодовитому океані.
12. Запаси льоду на Землі до 30 мільйонів кубічних кілометрів і більшість зберігається в полярних шапках.
13. Середня температура на поверхні океанів 17.4 градуси.

Маріанська западина —  найглибоководніший водний об'єкт

quote Маріанська западина — найглибше місце на Землі

14. Якщо кинути залізну кульку в Маріанську западину (глибина 11 022 ± 40 м) їй буде потрібно більше ніж годину часу, щоб досягти дна.
15. Морська вода багата на поживні речовини, в сантиметрі кубічному може міститись до півтора грама білка.
16. Якщо розтопити всі льодовики на нашій планеті то понад 12% суші зникне під водою, а рівень води у світовому океані підніметься на 65 м.
17. Кожного дня з поверхні землі випаровується понад трильйон тонн води.
18. Найбільший внутрішній водний простір у світі — Гудзонова затока в Канаді. Площа акваторії - близько 1,23 млн км².

Гудзонова затока в Канаді

quote Найбільший внутрішній водний простір — Гудзонова затока

19. Вода відбиває всього 5% сонячних променів, а сніг до 85%. Під океанічний лід проникає лише 2% сонячного світла.
20. У чайній ложці води (3 мл) міститься близько 10^23 (10 в 23 степені) молекул.
21. Вода дуже хороший розчинник і тому в абсолютно чистому вигляді в природі не трапляється.
22. Тільки вода в природі є у трьох станах : твердій (лід), рідкої та газоподібний.
23. Вчені виділяють понад 1300 видів води. Розрізняють воду за походженням (ґрунтова, льодовикова, джерельна, дощова), а також за розчиненими у ній речовинами.
24. Вода з вищою температурою замерзає швидше за холодну.
25. Гасити пожежі більш ефективно гарячою водою.

Розширення льоду

quote Пошкодження пляшки через розширення льоду

26. Коли вода замерзає вона розширяється до 9%, це часто стає причиною пошкодження труб і тари де вона зберігається.
27. Холодна вода губкою поглинається більше ніж гаряча.
28. В п'ять разів швидше поширюється звук у воді ніж у повітрі.
29. Доведено що при нагріванні дистильованої води у мікрохвильовій печі з'являється ймовірність її вибуху. Це пов'язане з тим, що дистильовану воду можна нагріти вище за температуру кипіння.
30. Морська вода замерзає при температурі — 1,91 ° C.
31. При дослідженні нових планет, в першу чергу вчені шукають воду.
32. На Юпітері погода як і на Землі залежить від кругообігу води в атмосфері.
33. Вчені знайшли лід на інших планетах Сонячної системи, також повністю льодом вкритий супутник Юпітера — Європа.
34. Наявність льоду фіксують у ядрах більшості комет. На основі цього факту ґрунтується припущення позаземного походження життя на Землі.
35. Життя на Землі появилося у воді.

Температура у водоймах

quote Температура води в озері

36. Вода на відміну від більшості рідин замерзає не рівномірно, а зверху вниз, що надає можливість водним організмам вижити навіть у холодну пору року.
37. Без води не можливе існування білка, який переважно є основою більшості живих організмів.
38. Най необхіднішою для людини після кисню для виживання є вода.
39. Вода в клітині тіла людини є своєрідним генератором електричної та магнітної енергії.
40. Вода — універсальний та один з най розповсюдженіших розчинників на Землі. Вона транспортує всі корисні речовини які потрапляють до організму людини з їжею, а також виводить з тіла шкідливі та отруйні речовини.
41. Людина на 60-80% складається з води і насамперед це залежить від віку. До прикладу людський ембріон на 90%, новонароджена дитина близько 80%, доросла людина до 65%. З віком людина втрачає воду, що є однією з причин біологічної старості.
42. Наша кров на 83% це вода.

Відсоток води в тілі людини залежно від віку

quote Кількість води в тілі залежно від віку людини

43. Як не дивно, але наш мозок це також на 90-95% вода. Як правило він відчує зневоднення в першу чергу, симптомами є головний біль і розумове виснаження.
44. В хребті вода слугує своєрідним амортизатором і забезпечує його гнучкість та пружність.
45. Ми відчуємо спрагу вже при втраті 1% води.
46. При втраті двох відсотків на 20% зменшується наша фізична і розумова здатність.
47. Якщо втрата води близька до 10% починаються зорові та слухові галюцинації. Переважно втратою води пояснюється феномен міражів у пустелях.
48. При втраті понад 12-13% води в організмі, без лікарського втручання, людина може загинути.
49. Втрата 20% рідини для людини смертельна.
50. Залежно від кліматичних умов людина може обходитись без їжі до двох тижнів, проте без води не можна прожити менш як тиждень.
51. При перетравленні білкової їжі людиною також використовується вода, тому в екстремальних ситуаціях при відсутності доступу до води від м'яса краще відмовитись.
52. На зневоднення організм реагує так само як і на стрес, тобто мобілізуються резерви тіла, що викликає справжній стрес.
53. Переважно ми потребуємо півтора - два літри води на добу.

Вода, яку випиває людина за життя

quote Кількість води, яку випиває людина за життя

54. За життя, в середньому, людина може випити до 40 т води.
55. Вода у великій кількості може і нашкодити, якщо за короткий час випити велику кількість води то вона може спричинити водний дисбаланс у мозку.
56. Вода є основою терморегуляції в організмі людини. Вона бере участь як в охолодженні так і при обігріві тіла.
57. Правильне вживання води понижує ймовірність серцевого нападу та добре впливає на серцево-судинну систему.
58. Голод і спрага — дуже схожі сигнали для мозку. Дуже часто коли ми відчуємо голод насправді організму потрібна вода.
59. Якщо випити води до вживання їжі, апетит суттєво понижується.
60. За перероблення жирів в нашому організмі відповідає печінка і часто, при зневодненні, вона не може повноцінно справлятись зі своєю основною роботою, в результаті чого починає відкладатися жир.
61. Всі біохімічні реакції в людському організмі проходять у водному розчині.

Вміст води в органах людини

quote Кількість води в різних органах людини

62. За добу ми виділяємо таку кількість тепла, що можна б було закип'ятити понад тридцять літрів води.
63. При використанні водопровідної води, протягом життя, через організм проходить 80-100 кілограмі хімічних забрудників.
64. Кофеїн та алкоголь викликають збезводнення. Саме тому після великої кількості випитого алкоголю наступного дня болить голова і відчується спрага — це симптоми зневоднення.
65. Якщо замінити звичайну воду дистильованою то після тривалого вживання виникає дефіцит мінералі в організмі.
66. Хімічний і бактеріологічний стан води напряму впливає на здоров'я населення.
67. Понад 80% хвороб у світі передаються через воду.
68. Хвороби, які передаються за участі води, кожного року стають причиною смерті більше ніж 25 мільйонів людей.
69. За даними ВООЗ, через неякісну воду кожні вісім секунд у світі помирає людина.
70. В середньовіччі людина використовувала до п'яти літрів води на добу, що у двадцять разів менше від сучасної людини.
71. Близько 75% води ми використовуємо у ванній кімнаті, 5% використовуємо на кухні.
72. Більшість людей за добу використовує до ста літрів води в день. Найбільша кількість витраченої води припадає на змив в туалеті.

Використання води в побуті

quote Діаграма використання води в побуті

73. 22 березня святкується День водних ресурсів.
74. В Азербайджані є джерело з величезним складом метану і вода з цього джерела в буквальному сенсі горить синім полум'ям.
75. На території Антарктиди є озеро з солоністю в одинадцять разів вищою ніж морська, завдяки цьому вода у ньому замерзає лише при температурі близькій до -50 С.
76. В продажі перша пляшка води з'явилась у 1767 році. Підприємець який додумався продавати газовану воду — англієць Джозеф Прістл.
77. В Сполучених Штатах Америки в продажі більше ніж вісімсот найменувань води.
78. У вісімнадцятому столітті в Каліфорнії вартість склянки води сягала ста доларів.
79. В Кенії вартість води в десять разів вища ніж у Нью-Йорку.
80. Найкраща вода за дослідженнями ЮНЕСКО у Фінляндії.
81. Нині понад мільярд людей на Землі не мають можливості користуватись безпечною для життя і здоров'я водою.
82. Найбільш вразливі підземні води, вони очищуються декілька тисячоліть.
85. Не рекомендовано кип'ятити воду двічі оскільки у воді виділяється діоксин — отрута яка провокує рак. У кип'яченій воді пиво охолоне швидше ніж у звичайній.

Кругообіг води

quote Кругообіг води у природі

85. Після випаровування вода перебуває у повітрі до десяти днів, поки знову впаде у вигляді опадів.
86. Рух води у природі за 24 години виробляє енергії більше ніж використало людство за своє існування.
87. Дощова вода може містити вітамін В12.
88. Потужна гроза за 10 хвилин проливає на землю понад 60 мільйонів літрів води.
89. Рекорд по затримуванню дихання під водою 22 хвилини 22 секунди. Рекордсмен німецький дайвер Том Сітас.
90. В основі сучасного спорядження для занурення лежать винаходи Леонардо да Вінчі. Саме він винайшов перший апарат для підводного плавання.
91. На думку вчених, саме з високою якістю води пов'язане довголіття мешканців гірських регіонів. Вода високогірних струмків, як правило найкраща за своїм біохімічним складом.
92. Коли ми їмо кавун то практично п'ємо воду, оскільки він до 93% складається з води.
93. Як не дивно, такий на перший погляд, сухий фрукт як бананна понад 75% також складається з води.
94. Кожен харчовий продукт має свою водомісткість, тобто сумарний обсяг усіх видів води, необхідний для отримання продукту в кінцевому вигляді. Так, наприклад, водомісткість одного яблука становить близько 125 л, а кілограм шоколаду - 17 000 л.

Необхідна кількість води для харчових продуктів

quote Водомісткість продуктів харчування

95. Гілку першості серед тварин по вмісту води безумовно займає медуза, деякі види на 99% складаються з води.
96. Єдині ссавці з овальними еритроцитами це верблюди. Така особливість дає їм можливість безпечно переносити збезводнення. Тоді як круглі еритроцити людини при зневодненні починають злипатись і кров у буквальному сенсі гусне, у верблюдів еритроцити не злипаються і не змінюють в'язкість крові.
97. Дорослі верблюди можуть випити до двохсот літрів води за раз.
98. Всі звикли, що без води найдовше може прожити верблюд, однак навіть звичайні пацюки можуть довше обходитись без води.
99. Ігуана чудовий дайвер, оскільки може пробути під водою понад 25 хвилин.
100. Коали практично не п'ють, оскільки вони їдять виключно евкаліпт і потрібну їм вологу вони отримують з листя. До пиття звичайної води доходить лише під час засухи.